Црнa Горa жариште шверца цигарета и дроге

Шверц цигарета је главни облик организованог криминала на Балкану. Средиште је Црна Гора, гдје се праве и лажне марке цигарета производе и затим кријумчаре преко луке Бар у различите земље ЕУ, на Блиски исток и у Африку.

То, између осталог, пишу представници Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала у извјештају о жариштима организованог криминала у шест земаља Западног Балкана Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Црној Гори, Сјеверној Македонији и Србији.

Црногорске цигарете се шверцују широм региона. Цигарете се, такође, нелегално производе у Босни и Херцеговини, Србији и на Косову. Затим се кријумчаре у Црну Гору, одакле настављају, са црногорским цигаретама, ка Европској унији и даље. Однедавно, Косово* је постало нови регионални центар дистрибуције цигарета. Велике количине се даље шверцују одатле у Србију, Сјеверну Македонију и Бугарску, а затим транспортују кроз порозну границу ка Црној Гори, наводи се у тексту организације чије је сједиште у Женеви.

Наводи се да је Бар познат као жариште шверца цигарета иностране марке наводно стижу преко Бара за реекспорт, док се цигарете произведене у Црној Гори транспортују из Бара.

Током 2018. било је заплијењено више од 43 милиона цигарета које су ушле у луку Бар. Тешко је изнијети процјену количине фалсификованих цигарета (наводно произведених у фабрикама у Подгорици и Мојковцу), које се отпремају из Бара. Извор близак службеницима луке каже за ГИ да је извоз цигарета толико велики (и повезан са утицајним људима) да у луци наводно постоје складишта која су искључиво намијењена за чување шверцованих цигарета, док се приватне компаније баве пуњењем и пражњењем контејнера. Толико разрађен посао могуће је остварити једино у дослуху са луком и царинским службеницима и полицијом, преносе „Вијести“.

Пише да су, наводно, кланови „Мојковац“ и „Гранд“ највеће групе умијешане у шверц цигарета из Бара: „И претпоставља се да остварују блиске контакте са важним личностима у Влади и безбједносним службама“. Цигарете које се утоварују у Бару одлазе углавном у Либију, Египат, Либан и на Кипар.

Извор: in4s.net   Фото:in4s.net