Bivša direktorka Vinče nastavlja državnu karijeru

Bivša direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Milica Marčeta Kaninska nesmetano nastavlja državnu karijeru uprkos tome što je sa funkcije otišla pod pritiskom javnosti zbog nepotizma, nameštanja javnih nabavki i korupcije u institutu. Tužilaštvo protiv nje ne vodi nikakvu istragu, a državna naučna ustanova Institut za opštu i fizičku hemiju pružila joj je novo zaposlenje i to istog dana kada joj je na njen zahtev raskinut radni odnos u „Vinči“.

Iako ju je na Institutu za opštu i fizičku hemiju (IOFH) zaposlio direktor te ustanove Stevan Blagojević, on je to pokušao da sakrije od javnosti i da obmane novinara Pištaljke. Duže od deset dana Blagojević je u više telefonskih razgovora i mejlom tvrdio da Milica Marčeta Kaninski ne radi u IOFH.

„Imajući u vidu Vaše pitanje koje se odnosi na radni odnos u IOFH dozvolite mi da Vas obavestim da osoba za koju ste postavili pitanje nije u radnom odnosu u IOFH“, piše u odgovoru Stevana Blagojevića.

Da naučnik, direktor državnog instituta i javni funkcioner Blagojević nije rekao ni napisao istinu, Pištaljka je saznala od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Naime, iz ministarstva su nam dostavili ugovor o radu Milice Marčete Kaninski. Bivša direktorka „Vinče“ ugovor je zaključila sa Institutom za opštu i fizičku hemiju, a dokument je u ime instituta potpisao upravo direktor Blagojević.

Kada smo ga suočili sa ovim dokazom, on je pokušao da se odbrani rečima da Marčeta Kaninski „nema posao za stalno“ i da je „ne plaća institut“ jer je angažovana po projektu ministarstva. Ipak, kada smo Blagojevića pitali ko je doneo odluku da se Milica Marčeta Kaninski zaposli na IOFH, rekao je da je to uradio sam i negirao da mu je bivša direktorka „Vinče“ nametnuta.

„Kako to mislite, zbog čega je zaposlena. Pa ona je fizički hemičar“, rekao je Blagojević u telefonskom razgovoru. Na pitanje šta je njen konkretan doprinos nauci prvo je rekao da „ne zna“, da bi potom objasnio da ona ima najviši rang u nauci – naučni savetnik. Ovu titulu, po rečima Blagojevića, Marčeti Kaninski dodelilo je ministarsvo još pre „pet, šest ili sedam godina“. On je rekao da zna da su novine pisale o umešanosti u korupciju bivše direktorke „Vinče“, ali i da to nije razmatrao prilikom odluke da joj da posao. „Koliko znam, Marčeta Kaninski nije osuđena“, rekao je Blagojević.

Podsetimo, Pištaljka je otkrila da je Milica Marčeta Kaninski nedugo po dolasku na funkciju promenila sistematizaciju radnih mesta u Institutu „Vinča“ i dodelila svom suprugu Slavku Kariću nova zaduženja, te mu povećala platu za 100.000 dinara. Takođe ona je povećala zarade i drugim članovima svoje familije koji su u „Vinči“ radili na administrativnim pozicijama. Pištaljka je objavila i članak o tome kako su se u „Vinči“ za mandata Milice Marčete Kaninski nameštali tenderi. 

Afera oko načina upravljanja „Vinčom“ u njenom mandatu eskalirala je u februaru ove godine, kada je policija uhapsila njenog muža Slavka Karića zbog sumnje da trgovao radnim mestima u institutu. Karić i još jedan rukovodilac u „Vinči“ Branko Spajić uhapšeni su zbog sumnje da su tražili i uzeli novac da, kako je saopštila policija, „oštećeni (radnik) ne bude premešten sa radnog mesta u okviru koga je bio upućen u jednu špeditersku kuću, gde je ostvarivao značajne novčane bonuse“. Ovo delo okarakterisano je kao trgovina uticajem.

Iako je o ovoj akciji policija objavila saopštenje, te javnosti dala na uvid snimke osumnjičenih uhvaćenih sa obeleženim novčanicama – protiv dvojice šefova u Vinči tužilaštvo još uvek nije podiglo optužnicu. Obojica su pušteni da se brane sa slobode, a i dalje rade u Institutu „Vinča“.

„U predmetu osumnjičeni S. Karić i B. Spajić ispitani su svi svedoci. Čeka se izveštaj nadležne policijske službe imajući u vidu da su prema osumnjičenima bile primenjivane posebne dokazne radnje“, navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Pištaljka je odmah pošto je sprovedena akcija MUP-a, pisala da interni propisi Instituta „Vinča“ dozvoljavaju jedino direktoru i nikome više da odlučuje o promeni radnog mesta zaposlenog. Iako je tada funkciju direktora obavljala supruga Slavka Karića Milica Marčeta Kaninski, iz tužilaštva tvrde da se protiv nje ne vodi istraga. „Milica Marčeta Kaninski je u ovom postupku saslušana kao svedok. Ne postoji postupak protiv ovog lica za druga krivična dela“, piše u odgovoru tužilaštva.

Milica Marčeta Kaninski je posle hapšenja njenog supruga podnela ostavku na mesto direktora i za vršioca dužnosti direktora „Vinče“ izabran je Zlatko Rakočević.

Direktor Rakočević za Pištaljku kaže da su Slavko Karić i Branko Spajić i dalje zaposleni u institutu „Vinča“. „Karić je po izlasku iz pritvora uzeo godišnji odmor, a istog dana kad mu je prestao godišnji odmor otvorio je bolovanje na kom se i trenutno nalazi. Nije bilo načina da mu smanjimo platu jer je odmah otvorio bolovanje. Na bolovanju prima 65 odsto plate. S obzirom na to da je imao platu 270.000 dinara, sad na bolovanju prima skoro 200.000 dinara i ja nemam zakonski način da to promenim“, rekao je v.d. direktora Instituta „Vinča“ Zlatko Rakočević.

Takođe nam je objasnio da je i Branko Spajić odmah po puštanju na slobodu uzeo godišnji odmor, ali da se sada vratio na posao. „Spajić i dalje radi u  „Vinči“, ali se više ne nalazi na rukovodećoj poziciji“, kaže Rakočević.

Izvor: pistaljka.rs  Piše: Snežana Đurić Foto: pistaljka.rs