July 15, 2020

Srbija-Press

Balkan Portal

poreski raj i utočište za dužnike

Čukarica kao ofšor zona

Kako da ne platite porez

„Vršimo otkup firme koja Vam nije potrebna, koja je u blokadi ili duguje dobavljačima, poreskoj… Uz poštovanje zakonskih propisa i pristupačnu naknadu na teret klijenta“.

Ovo je tekst oglasa agencije World Business Solution koju je moguće naći pretragom na internetu.

Vlasnik agencije je Izabela Feješ, sestra Roberta Feješa.

Izvor BIRN-a kaže da kada je ova vrsta privrednog kriminala prvi put uočena 2014. godine, Feješ je u svom posedu imao 14 firmi. Danas ima skoro 400 firmi u dugovima.

Tvrdnja iz oglasa da se usluga obavlja „uz poštovanje zakonskih propisa“ nije netačna – nije zabranjeno prodati firmu u dugovima, niti istu takvu kupiti.

Međutim, razrađena šema ide korak dalje.

Vlasnik „ustupa” firmu koja je u dugovima novom vlasniku nakon što je prethodno izvukao svu imovinu, a kupcu „poklanja” dug koji poverioci nemaju od čega da naplate, prenosi BIRN-ov izvor saznanja do kojih se došlo tokom istrage.

Prema Zakonu o privrednim društvima, za dugovanje preduzeća (društva sa ograničenom odgovornošću – DOO) ne odgovara fizičko lice, vlasnik ili direktor, već pravno lice, odnosno samo preduzeće, iz kojeg je prethodno izvučena sva imovina.

Novi vlasnik za svoje usluge „preuzimanja” dobija novčanu nadoknadu od starog vlasnika koji se za male pare oslobodio dugova i na taj način svi su na kraju zadovoljni – sem poverilaca koji su na gubitku, što je najčešće država.

Više na javno.rs