July 15, 2020

Srbija-Press

Balkan Portal

GASTARBAJTER NAPRAVIO KUĆU U PETROVCU BEZ SPRATOVA

Gastarbajter napravio kuću u Petrovcu

Stanovnik petrovačke opštine S. N. prvi je srpski gastarbajter koji je po povratku u domovinu sagradio kuću koja nema nijedan sprat već samo prizemlje i skromnu pomoćnu zgradu.

Čitava opština bila je šokirana krajem prošle nedelje, kada je S. N. zajedno sa majstorima počeo da gradi krov na kući koja nema spratove, čime je pokazao da nema nameru da sledi višedecenijsku tradiciju prema kojoj gastarbajterska kuća mora da ima bar dva sprata.

Žitelji Petrovca preneraženi su potezom njihovog komšije, a ističu da su počeli da sumnjaju u njegove dobre namere još od trenutka kada su videli kakvu je skromnu kapiju napravio.

 Odmah se videlo da tu nisu čista posla. Kad dođeš na kapiju, ni lav da te dočeka, ni labud, ništa. Samo dva siromašna stuba i obična metalna kapija između njih. Đavolja rabota – kaže Lazar Perić, S. N. prvi komšija.

U Petrovcu se nadaju da će S. N. ipak nastaviti sa izgradnjom kuće jer, kako su nam rekli, ukoliko se tradicija prekine, maler će “poterati“ širom Srbije sve one koji su na privremenom radu u inostranstvu.

S. N. posetio je i predsednik opštine Petrovac Duško Nedinić, koji kaže da je pokušao da spase čast gastarbajtera ali u tome nije uspeo.

Pokušali smo da sa S. N. nađemo zajednički jezik i ubedimo ga da izgradi makar dva sprata i da na ogradu stavi minimalno tri figure životinja ili makar egipatske ćupove, ali on nije hteo ni da čuje. Čuli smo i da se u Nemačkoj bavi nekim sumnjivim poslovima, nekakvim dizajnom i hortikulturom, i pretpostavljamo da je to razlog za ovakvo čudno ponašanje – rekao je Nedinić.

S. N, čovek koji je podigao toliko prašine u gastarbajterskim krugovima, u trenutku naše posete nije bio kod kuće. U pokušaju da dobijemo stručno tumačenje ovog presedana, kontaktirali smo antropologa Nedeljka Živkovića, koji nam je rekao da potez S. N. predstavlja prekretnicu u gastarbajterskoj arhitekturi i lajfstajlu.

Izvor: ptinfo.altervista.org