July 15, 2020

Srbija-Press

Balkan Portal

Potpredsjednik Evropske Komisije Borrell priznao -Šaljemo novac na kartice i račune migrantima u Tursku

Potpredsjednik Evropske Komisije Borrell priznao -Šaljemo novac na kartice i račune migrantima u Tursku

Još jedna crvena pilula za one kojima nije jasno ko ih finansira celo vreme i čija je to agenda.

“Ne plaćamo turskim vlastima, nego uplaćujemo novac migrantima u Turskoj. Svaki migrant dobio je kreditnu karticu sa sredstvima za kupovinu hrane, plaćanje smještaja, školovanja. Naravno da ćemo im nastaviti slati novac”, priznao je potpredsjednik EK Borrell.

Za novog visokog predstavnika za evropsku spoljnu i sigurnosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Josepa Borrella Fontellesa niko ne može reći da ne poseduje znanje i iskustvo potrebno za jednu od najviših dužnosti u Evropskoj uniji. 72-godišnji Borrell, socijalista, četiri decenije je u španskoj i evropskoj politici; na novu dužnost dolazi s mesta šefa španske diplomatije u vladi Pedra Sáncheza, a bio je i predsednik Evopskog parlamenta od 2004. do 2007. godine. Studirao je u Parizu i Stanfordu, a jedno je vrijeme živio i u izraelskom Kibucu. Od 2010. do 2012. bio je na čelu Evropskog univerzitetskog instituta u Firenci.

Iako Katalonac, Borrell je čvrst zagovornik španjolskog jedinstva i protivnik odcepljenja Katalonije. Za diplomatu izražava se neobično otvoreno i direktno, što je vidljivo i u prvom ekskluzivnom intervjuu što ga je na novoj dužnosti dao za Večernji list. S novim šefom evropske diplomatije s Večernjeg lista razgovarali su u rezidenciji španskog ambasadora u Strazburu na dan kad je potvrđena nova Evropska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen. Borrell smatra da je to što je nova Komisija potvrđena s više glasova nego što ih je dobila sama predsjednica Komisije dobra viest. “Kao član Komisije mogu samo biti zadovoljan tom činjenicom”, kaže Borrell.

Kakav je vaš plan za rešavanje problema migracija?

Moramo otići u te zemlje, primer u Africi, i razgovarati s njima o tom problemu. Jer ako ne budemo imali dogovore s tim zemljama, nećemo moći vraćati ljude odakle su došli. Pri rješavanju ovog problema morat ću sarađivati s povjerenicima zaduženima za ovu problematiku. Prošle je godine dogovorena postavljanje prihvatnih centara za izbjeglice u zemljama izvan EU, ali se malo od toga ostvarilo, jer druge zemlje uglavnom ne žele takve centre na svom teritoriju.

Izvor: antimigrant