”Siroti” migranti iz Pakistana

Prema dostupnim informacijama o migrantima, koji su ilegalnim putem ušli na prostor BiH, može se pronaći zanimljiv podatak  da je među malom skupinom migranata uočen mladić Tahir koji dolazi iz Pakistana. On tvrdi kako iz Pakistana putuje već više od dvije godine i da je na svom putu doživio svakakvih situacija, svugdje spavao, te da je njegova konačna odrednica Španjolska jer mu je tamo rodbina.

Tahir svjedoči kako je do sada potrošio veliku količinu novca da dođe u BiH, a koja se mjeri u desecima hiljada eura i to je jedan od razloga što ne želi odustati od zacrtanog cilja.

Tvrdi da ovakva putovanja, kako fizički tako i financijski iscrpljuju ljude i da se veliki novac daje osobama koje  ilegalno prebacuju preko granica država. Dodao je, da onima koji imaju sreće, rodbina koja se već nalazi u europskim zemljama, uplaćuju novac na bankovne kartice, gdje ga podižu po potrebi.

Ako se uzme u obzir podatak da je prosječna plata u Pakistanu oko 125 eura, postavlja se pitanje kako je onda moguće da neki ”siroti” Pakistanac potroši nekoliko desetina hiljada eura kako bi stigao u neku od državu na prostoru EU?

Izvor: antimigrant.ba  Foto: antimigrant.ba