July 15, 2020

Srbija-Press

Balkan Portal

Većina u EU veruje u raspad Unije u narednih 20 godina

Većina Evropljana veruje da bi EU mogla da se raspadne u naredne dve decenije, pokazala je studija Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) i međunarodne firme za istraživanje tržišta i analizu podataka „Jugov“.

Studija, u koju je bilo uključeno više od 60.000 ljudi iz 14 zemalja-članica EU, pokazala je i da značajan broj ispitanika smatra da je „realna mogućnost“ da u narednoj deceniji izbije rat između dve zemlje EU.

Istraživanje je pokazalo da je nivo podrške članstvu u EU visok, ali da vlada pesimizam kada je u pitanju budućnost bloka.

U svakoj državi-članici, osim u Španiji, većina glasača veruje da će se EU raspasti u narednih 10 do 20 godina, navodi se u studiji.

Kako se precizira, u Francuskoj 58 odsto ispitanika smatra da je realno da će se blok raspasti u roku od dve decnije, s čime je saglasno 57 odsto Italijana i Poljaka.

Čak je i u Španiji 40 odsto ispitanika reklo da je realna mogućnost da se EU raspadne.

Istraživanje je pokazalo da većina Evropljana, ukoliko se EU raspadne, kao najveći gubitak vidi kolaps jedinstvenog tržišta, a potom pitanje slobodnog putovanja preko granica i slobode za život i rad u drugim zemljama.

Značajan broj ispitanika je kazao i da je rat između zemalja EU „realna mogućnost“ u narednoj deceniji.

Najveći broj njih je u Austriji, gde je 38 odsto ispitanika reklo da misli da bi rat mogao da izbije u narednih 10 godina, dok u Francuskoj taj broj iznosi 35 odsto, a u Rumuniji 31 odsto.

Uverenje da bi mogao da izbije rat između članica EU naročito je snažno među mladima, prenosi Si-En-Bi-Si.

U Austriji i Rumuniji polovina ispitanika od 18 do 24 godine veruje da je rat između dve članice EU moguć, s čime je saglasno 46 odsto najmlađih ispitanika u Francuskoj.

Izvor: rs.sputniknews.com   Foto: ?