Za mlade danas razvod više nije sramota već izlaz

Da li je zavet ”Dok nas smrt ne rastavi“ postao samo fraza koja se sve više  urušava i da li nakon perioda sreće i zaljubljenosti neminovno dolazi period otrežnjenja sa svim svojim posledicama od kojih je najčešći razvod, razgovarali smo sa specijalnim pedagogom i porodičnim terapeutom iz Centra za socijalni rad u Leskovcu Gordanom Anđelković.

Kako piše Jugmedia “međusobno neslaganje partnera, netolerancija, nasilje koje je sve prisutnije u porodici, prevara, alkoholizam neki su od ključnih uzroka razvoda“, objašnjava Gordana.

Dodaje da se partneri koji stupaju u brak ni slučajno ne poznaju dovoljno , a istovremeno imaju i određena očekivanja obojena pozitivnim emocijama.

“Uče se kroz život, kako da zajedno donose odluke , da uspostave odnos sa porodicama, kako da se organizuju dolaskom dece na svet , kako da grade svoje zajedništvo, a da pri tome svako od njih zadrži pravo na svoje ja“, priča nam Anđelkovićeva.

Razvod braka je jedna od najvećih stresnih situacija  sa kojima se suočava pojedinac i porodica i to je period koji  traje i nekoliko godina, ali i jedan od najvećih gubitaka  sa kojim se suočavaju  svi članovi porodice , a razvod, kako kaže Gordana, teže podnose  one osobe koje ne žele da izađu iz braka i najčešće nisu dovoljno samostalne, zato pristaju da i više decenija  trpe posledice loših odnosa.

“Mi živimo u patrijarhalnom sistemu koji podrazumeva očuvanje porodice tako da je za neke razvod još uvek sramota. Mladi danas ne misle tako i na razvod se odlučuju još na početku, za njih je to izlaz , a ne sramota“, ističe Anđelkovićeva.

Deca su u procesu razvoda roditelja najugroženija, jer su često izložena pritisku, kako zbog svađa, tako i zbog zahteva na lojalnost od strane oca ili majke.

Centar za socijalni rad ima savetodavnu ulogu , pre svega kako da roditelji razviju buduću saradnju.

„Partneri mogu da se razvedu ,ali ne smeju da zanemare činjenicu da ostaju roditelji svojoj deci zauvek i da treba da nastave da međusobno komuniciraju i time stvaraju  uslove za njihov normalan psiho fizički razvoj“, zaključuje Gordana Andjelković.

Izvor: jugmedia.rs  Foto: jugmedia.rs  Piše: Suzana Živković