Zabranjuju se migrantima naseljavanje u krajeve sa hrvatskom većinom

Dok protjeruju migrante iz dijela Federacije BiH gdje su Hrvati većina, njihove humanitarne organizacije se trude da budu na usluzi migrantima koji su smješteni među Bošnjacima.

Evo kako to Caritas radi…

Od početka 2018. godine preko 20.000 migranata je ušlo u Bosnu i Hercegovinu. Od ovog broja trenutačno boravi, prema procjenama UNHCR-a i IOM-a oko 5000 migranata, uglavnom smješteni u prihvatne centre u Salakovcu, Delijašu, Hadžićima, Doboju jug, Velikoj Kladuši – Miral, Cazinu u hotelu Sedra, Sarajevu, i Bihaću u studentskom domu i bivšoj tvornici BIRA. Caritas Mostar pomaže centru Salakovac kroz hranu, higijenu i medicinske potrepštine za djecu. Caritas vrhbosanske nadbiskupije radi u kampu Ušivak u Hadžićima podrškom s 500 kg hrane i higijenom, Caritas BiH svaki mjesec pomaže Delijaš azilantski centar sa oko 300 kg svježih namirnica, i opskrbio je 321 osobu sa zimskom obućom, uglavnom djecu u Delijašu, Salakovcu, Cazinu i jednim manjim dijelom u BIRA centru.

Tim iz Caritasa Banja Luke vrijedno radi u praonici rublja u BIRA kampu. Praonica je otvorena za korisnike od početka prosinca 2018. godine i do sada su uspjeli oprati 8400 kilograma rublja za 2925 migranata. BIRA je najmnogobrojniji kamp, sa 2000 migranata u Bosni i Hercegovini, kojeg vodi IOM (Međunarodna organizacija za migracije) zajedno sa UNHCR-om i drugim međunarodnim i domaćim organizacijama i agencijama. Uz pomoć donatora iz mreže Caritasa (Caritas Italije, Španjolske, Austrije, Belgije, Švicarske i CRS) uspjeli smo doprinijeti boljem životu migranata u centru Salakovac, Delijaš kroz opskrbu osnovnim potrepštinama hranom, higijenom, medicinskim uređajima, ali i uređajima koji će popraviti higijenske uvjete kao što su perilice rublja, bojlere, frižidere i električne šporete. Ova podrška je hvale vrijedna ali nije dostojna.

Prije dva dana, 4. veljače 2019., posjetili smo našu praonicu rublja i razgovarali s timom. Prije svega su zahvalni na pruženoj mogućnosti zaposlenja jer osobe iznad 45 godina starosti, vrlo teško ili nikako mogu dobiti posao. Za dvije žene koje rade u praonici ovo je prilika koju su objeručke prihvatile i svojim radom to svakodnevno pokazuju. Onda je tu empatija prema ljudima koji žive u kampu, i jedva da imaju osnovne životne potrebe osigurane. One su otvorene za sve ljude tamo, ne samo za pranje rublja već i kao moralna podrška.

U našu praonicu često dolaze djeca, jedna djevojčica koja već dugi niz godina putuje s roditeljima i bratom Balkanskom rutom našim ženama prevodi ako je potrebno. Voli doći kod našeg osoblja koje uvijek ima vremena i u najvećoj gužvi s njima porazgovarati, nasmijati se i s njima plakati. Migranti koji dobiju oprano i osušeno rublje koje miriše na čisto, jednostavno nemaju riječi zahvale, jer u svakoj njegovoj ili njenoj gesti i pogledu je jasno koliko im znači ovakva vrsta pomoći i koliko su zahvalni. Svaki i najmanji doprinos je važan, kako bi naša praonica nastavila s radom, a naš cilj je nastaviti s ovom podrškom…

Izvor: antimigrant.ba   Footo: Ilustracija